Det klagas ofta på dagens ungdom och har så gjorts i evinnerliga tider - med all rätt, ska jag säga. Dagens ungdom är alltid en outsinlig källa till klagomål och här kommer ännu ett i raden som klagolåtens subjekt kommer att sucka åt och himla med ögonen för att sedan återgå till sitt allerstädes närvarande och allsmäktiga sociala medieflöde.

Men tänk - det är inte detta som är källa till min aggravation för tillfället. Nej, har ni sett hur de klär sig idag? Huvtröja, eller "hoodie" som det heter på svenska nuförtiden, med huvan över huvudet så man inte ser vad de är för typer, speciellt när de böjer ner huvudet stirrandes på sin skärm under större delen av sin vakna tid, eventuellt med keps under huvan. Dessutom har de mjukbyxor mitt bland folk, vilka dessutom är för korta så man ser deras fotleder. De har ju nämligen strumpor som knappt sticker upp ovanför skorna heller, vilka är av låg modell året runt oavsett väder. Men vad är väl fallerande fotleder när man vuxit upp och blir åldring? Man fick ju vara moderiktig ett par år under sin ungdom, åtminstone. Skägg verkar ju vara populärt också, såväl oklanderligt omhändertaget som glest och lusigt eller den varianten som exklusivt håller sig till halsen. Det finns ju även de ungdomar som stolt visar upp sitt tunna blonda skägg som bara syns i motljus.

Nä, på min tid var man stiligt klädd med tredelad kostym och hatt. Tyg- eller skinnhandskar som man höll sin spatserkäpp med. Nypolerade lackskor under ett par damasker i matchande utförande. För att inte tala om ansiktsbehåringen - man var renrakad eller möjligen en mustasch ifall man uppnått åldern då man kunde odla en tät, välformad sådan. Skägg hade man inte förrän man blivit äldre och med aktad rang i samhället.

Jadå, när jag var ung var man stilig till fördärvelse, i motsats till idag då folk ibland ser ut som om de vaknat för två minuter sedan. Och ändå verkar de få fortplanta sig. Skam och förtvivlan.

Jag får väl vara nöjd med tanken att jag och min fru aldrig fick barn, för de skulle väl i sin tur ha barn som gick runt utan en tillstymmelse till en tanke på sitt utseende. Ja, pojkarna åtminstone, flickor verkar ha bättre engagemang kring sitt yttre. Vissa saker ändras aldrig.