I filmen Emil Och Griseknoen sjunger Emils lillasyster Ida att du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart, vilket jag skulle vilja opponera mig emot. Bortsett från eventuella inlägg i klimatdebatten påstår jag att ingen enskild människa kan hindra sommaren från att börja, vilket Astrid Lindgren skriver i texten till visan. Nu vet jag inte hur det gick till på Astrids tid, men jag kan garantera att inte heller då krävdes det en aktiv insats från folkets sida för att vintern skulle övergå till vår och sommar. 
 
Jag är intresserad av att veta vilka prestationer människorna skulle avkrävas för detta. Behöver vi påverka jordens rotation att tippa över från det solminimum vintern är ett resultat av, beroende på var i solens omlopp vi befinner oss i, genom att ta fram utemöblerna och slänga sig i hängmattan vid ett lättare snöfall kring mars - april? Köpa första bästa flintastek i närbutiken och ställa sig med en folköl vid grillen och huttra? 
Hur är det tänkt att detta ska påverka? Hur många människor ska krävas för att jorden ska fortsätta runt solen till det stadium då solen börjar klättra högre över horisonten? 
Dessutom - ifall vi med beslutsamhet gör det dag ut och dag in hela sommaren - borde detta då inte förhindra höst och vinter från att göra intåg? Hur är det med övriga världen då? Har Nya Zeeländarna och de andra på södra halvklotet inget att säga till om? Påverkar inte deras beteende isåfall lika mycket? Eller med tanke på att fler människor bor på norra halvklotet borde kanske, om nu Idas sommarvisa stämmer, vi ha konstant sommar? 
Helt ärligt vet jag inte reglerna kring visan, kanske det bara är vi svenskar som har auktoritet över sommarskapandet? 
 
Nä, jag vet inte hur många som håller med mig, men jag anser att vi människor inte överhuvudtaget kan påverka solsystemets miljarder år gamla rörelsemönster. Det är nog så att jorden snurrar runt solen på samma gamla vis oavsett vad vi människor gör. Oavsett människor överhuvudtaget, för den delen. Det är nog faktiskt så att eftersom planeterna snurrade före vi människor fanns och kommer att göra det efter vi försvunnit, så kommer de nog att göra det medan vi finns också.